Over Taal Verbindt

Wij zijn een een samenwerkingsverband van scholen voor beroepsonderwijs, opleidingsbedrijven en de overheid in de Euregio Rijn Waal. In de afgelopen twintig jaar hebben we ons ontwikkeld tot een kennis- en expertisecentrum op het gebied van grensoverschrijdend middelbaar beroepsonderwijs. Wij maken werk van grensoverschrijdend leren door het stimuleren, begeleiden en organiseren van uitwisselingen, projecten en stages. Studenten maken zo kennis met de beroepscultuur, taal en het onderwijssysteem van het buurland.

 

Ons project Taal verbindt loopt van 1 mei 2019 tot 31 oktober 2021.

Ons team

Wij zijn een Duits-Nederlands team, gevestigd in Nijmegen en Duisburg. Onze missie is samen grenzen te doorbreken en vriendschappen op te bouwen.

Willem han Hees

Projectleider

Lambert Teerling

Consultant

Paul Marcelis

Projectmanager / scholenbegeleider

Nederland

Projectleider Duits in beroepscontext

p.marcelis@roc-nijmegen.nl

Mirjam Meister

Projectmanager / scholenbegeleider

Duitsland

m.meister@stadt-duisburg.de

Anoushka van Bemmel

Communicatiemanager

a.vanbemmel@roc-nijmegen.nl

Jacob Hensums

Financieel medewerker

j.hensums@roc-nijmegen.nl 

 

Project informatie

 

 

Doel

De Ler(n)ende Euregio maakt werk van grensoverschrijdend leren. Het Euregionaal opleiden van studenten vormt daarbij het uitgangspunt. Studenten maken kennis met de beroepscultuur, taal en het onderwijssysteem van het buurland. Dat gebeurt door middel van uitwisselingen, projecten en stages. Op deze manier ontvouwt zich een grotere arbeidsmarkt voor studenten. En het bedrijfsleven kan kiezen uit een groter arbeidspotentieel.

Deelnemers

Euregionale samenwerking

 

Aan Nederlandse zijde nemen mbo-instellingen in de provincies Gelderland en Noord-Brabant-Oost deel aan de Ler(n)ende Euregio Taal verbindt. Aan Duitse zijde nemen Berufskollegs afkomstig uit de driehoek Osnabrück, Duisburg en Kleef deel in het project Leren zonder grenzen.

 

Waar mogelijk werken scholen samen om het Euregionale onderwijs te versterken. Daarnaast wordt samengewerkt met relevante partijen uit het bedrijfsleven en de overheid om de Euregionale arbeidsmarkt te versterken.

Facts

Euregionale competenties

Ler(n)ende Euregio biedt programma’s aan waarin leraren en leerlingen Euregionale competenties ontwikkelen. Hiermee bedoelen wij:

 

Voor leerlingen:
Je bent je bewust van elkaars gewoontes
Je kunt je verstaanbaar maken in de buurtaal
Je weet hoe jouw beroep eruit ziet in het buurland

 

Samen zorgen deze competenties dat je kunt omgaan met opdrachtgevers, klanten en collega’s uit je buurland.

 

Voor leraren:
Je bent je bewust van elkaars gewoontes
Je kunt je verstaanbaar maken in de buurtaal
Je weet hoe jouw opleiding en beroep eruit ziet in het buurland

 

Samen zorgen deze competenties dat je in je onderwijs bijdraagt aan de doelstelling dat jouw leerlingen kunnen omgaan met opdrachtgevers, klanten en collega’s uit het buurland.

 

Euregionale kansrijke opleidingen en branches

Uit onderzoek van het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt (KBA) te Nijmegen blijkt dat de volgende branches en opleidingen goede arbeidsmarktperspectieven bieden in de euregio op de korte en lange termijn:

  • Detailhandel
  • Horeca
  • Toerisme
  • Internationaal georiënteerde commercieel-administratieve en juridische functies
  • Gezondheidszorg
  • Metaal, Electro, Installatie – Engineering
  • Transport en Logistiek
  • Bouw en Infra
  • ICT-Multimedia

 

Euregionaal certificaat

 

Wij reiken tijdens wedstrijden en tandems als bewijs van deelname een Euregionaal certificaat uit aan studenten. Dit is tevens een bewijs dat zij hebben gewerkt aan de ontwikkeling van hun Euregionale competenties.

 

 

Ik wil meedoen

Voor schoolleiders, docenten en studenten:

Het is mogelijk mee te doen aan een mobiliteit (eenmalige uitwisseling) of een tandem (langdurige uitwisseling) met een school of meerdere scholen uit het grensgebied Nederland-Duitsland. Daarnaast organiseren wij beroepenwedstrijden waaraan scholen kunnen deelnemen. (Voor meer informatie: link naar wedstrijden onder ‘Ik werk al samen’). Ook bieden wij begeleiding aan in het organiseren van stages. Vergoeding is mogelijk van de feitelijk gerealiseerde materiële kosten als bushuur, entreegelden, lunch, te declareren tot een maximum van €50,- per deelnemer, te declareren door de reizende school.

 

Uren van docenten, onderwijsmanagers of vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven worden door de school geschreven en opgevoerd als cofinanciering, maar worden niet uitbetaald.

 

Voor deelname, kunt u contact opnemen met onze projectmanager Paul Marcelis: p.marcelis@roc-nijmegen.nl.

Agenda

Contact

Leadpartner: ROC Nijmegen

Adres:
Campusbaan 6
6512 BT NIJMEGEN
Postadres:
Postbus 6560
6503 GB NIJMEGEN